Om E-cigaretter

Vad är en Elektronisk Cigarett?
Elektroniska cigaretter uppfanns i Kina 2003 och började säljas året därpå. Första internationella patentet för detta togs år 2007. Kortfattat är en elektronisk cigarett precis vad det låter som, det är helt enkelt en cigarett som arbetar med ett batteri istället för att antändas med tändare eller tändsticka. Likheterna mellan en elektronisk cigarett och en vanlig cigarett är att båda kräver höga temperaturer för att förånga mediet som förflyttar nikotinet från cigaretten till användaren. I den traditionella cigaretten utgörs detta av tobak i olika blandingar och smaker. I den elektroniska cigaretten utgörs det av så kallad e-liquid eller e-juice, också i olika blandingar och smaker. Problemet i den traditionella cigaretten är att röken innehåller inte bara nikotin, utan även ett 20-tal bevisat cancerframkallande ämnen och ytterligare runt 4000 andra mer eller mindre giftiga och onyttiga ämnen. En elektronisk cigarett innehåller ingen tobak och därmed inte heller dessa gifter. Det enda man andas in och ut när man röker är en luktfri vattenånga, som inte skadar de som är runt omkring och som dessutom försvinner omedelbart vid utandningen. En e-cigarett har inte heller någon glöd som ryker konstant. Oavsett modell, eller konstruktion så består alla elektroniska cigaretter alltid av tre delar; Batteri, Förångare och Rökmunstycke vilket vi går igenom nedan.

Vad röker man?

Istället för tobak röker man en nikotinhaltig vätska, som främst är gjord av Propylenglykol och/eller Vegetabiliskt Glycerin, vilka båda är godkända att använda i exempelvis mat etc. Svensksålda e-liquids innehåller inget nikotin eftersom detta är olagligt att sälja i Sverige, men det är lagligt att importera nikotinhaltig vätska från andra Europeiska länder för privat konsumtion och tre månaders bruk. Det går även bra att beställa vätskor till familjemedlemmar. Vätskor med nikotin finns helt lagligt i många andra länder i Europa och Världen. Dessa vätskor är ofta smaksatta och finns i 100- tals olika smaker varav ca 20 är mycket populära. Våra vätskor skickas från Storbritannien där det är helt lagligt att sälja både e-cigaretter och e-liquids innehållande nikotin.

Hur farligt är det?
Det är fel att påstå att dessa ämnen är helt ofarliga att röka, eftersom det inte finns tillräckligt många studier gjorda för att vetenskapligt bevisa detta. Men alla är överens om att vid summering av all information och forskning, så framgår det tydligt att det är betydligt mycket mindre giftigt att röka elektroniska cigaretter än att röka vanliga cigaretter. Ingen har heller bevisat att det är direkt farligt att röka dessa. De ska inte heller innehålla några cancerframkallande ämnen och inga allvarliga sjukdomar eller dödsfall eller liknande till följd av elektronisk rökning är rapporterade.

Hur fungerar det?
Det finns många olika former och typer på E-cigaretter, men i grund och botten består de av samma sak. Batteriet har bildligt talat ersatt tobaken i en vanlig cigarett. Det är detta som driver e-cigaretten och värmer upp mediet. Batterierna är uppladdningsbara och laddas via USB. De finns i flera versioner och storlekar, där de minsta är på 350mAh och de största kan vara på 10 gånger så mycket. Bäst är storlekar mellan 650-1300mAh som inte tar allt för stor plats i fickan, men ändå levererar tillräckligt med kraft för att driva en e-cigarett i flera dagar. På batteriet sitter det en knapp, som man håller in när man röker. Knappen aktiverar batteriet och värmer vätskan, som i sin tur förångas.

Vad är en Clearomizer, Atomizer, Cartomizer, Tank och Förångare
Kärt barn har många namn. Enklast är att alltid tala om förångaren. Resten av namnen är antingen delar av förångaren, engelska namn eller namn uppfunna av tillverkare, återförsäljare eller liknande. Oavsett vilket så talar vi från och med nu enbart om Förångaren där allting så att säga "händer" när batteriet aktiveras. Förångare utgörs alltid av följande delar: Tank, Förångarhuvud, Förlängare (vilken även kan vara integrerad med förångaren) och ett Munstycke. Tanken utgörs oftast av en graderad plast- eller glasbehållare, men kan även vara i metall. Inuti tanken sitter förångarhuvudet som ibland kan vara fastsatt på en förlängare. Förångarhuvudet är i stort sett alltid utbytbart och en förbrukningsvara. Det finns dock kassetter eller patroner där allting är ihopbyggt, exempelvis vår CE4 förångare i 6 färger eller vår F1 förångare till vår populära EGO-W cigarett, där man måste byta ut hela enheten. Priset på dessa förångare är oftast lägre än priset på förångare där man kan byta delar. Vissa föredrar slit och släng medan andra föredrar att underhålla sina befintliga förångare, det är upp till var och en vad man väljer, alla modeller fungerar lika bra och vi saluför båda. Hur länge en förångare håller beror på användningen och hur väl man rengör den. Men överlag bör en förångare hålla minst ett par veckor om man röker mycket. Vid ett "normalt" användande håller den betydligt längre, ända upp till ett par månader.

Produktreferens
1.   Pufftech™ original EGO 650mAh batteri
2.   Pufftech™ original förångare modell CE4 för engångsbruk
3.   Plastmunstycke för förångare CE4
4.   Pufftech™ original rostfritt 1100mAh batteri med LED batteri indikator
5.   Tryckknapp med LED
6.   EGO 510 Förångaranslutning
7.   Pufftech™ original Förångare 3ml med transparent tank
8.   Förångaranslutning EGO 510
9.   Förlängare till förångarhuvud
10. Förångarhuvud
11. Förångartopp med standardiserad anslutning för Munstycke
12. Munstycke i plast
13. Tank i härdad transparent plast